Hij is het type ondernemer die je als voorbeeld kan nemen.
Ken je hem?
Topkok, tv-maker en trotse eigenaar van Ron Gastrobar.
Ik mag hem deze week interviewen voor een grote groep managers.
Daarom heb ik vorige week kennis met hem gemaakt.
Een man met een verhaal.
Lef
Ron heeft lef.
Hij had een restaurant met twee Michelin sterren.
Ik zeg ‘had’ omdat hij zijn sterren heeft ingeleverd.
Ron en zijn team waren tot voor kort vooral bezig voor de erkenning van de inspecteurs van de GaultMillau en Michelin.
Daarbij vergat hij weleens wat klanten echt belangrijk vinden.
‘Als je klanten de volgende dag vraagt wat heb je gegeten dan zeggen ze: eerst iets met vlees en daarna vis..’
Die komen naar een restaurant om te genieten.
Het eten moet goed zijn. Dat natuurlijk wel.
Maar het gaat vooral om de sfeer, ambiance en de gastvrijheid.
‘Ik was bovendien vergeten wat ik zelf belangrijk vond.’ vertelde hij mij.
‘Ik wilde weer genieten.’
Ron heeft zijn hart gevolgd.
Keuzes gemaakt.
Had slapeloze nachten.
Maar hij heeft het gedaan.
Weg met die sterren.
Twee weken de deuren dicht voor een verbouwing.
En daarna weer open met een nieuw concept.
Er zijn geen regels, alles kan en de klant is koning.
Daarvoor is lef nodig.
Hoe reageren je klanten hierop?
Krijg je iedereen die voor je werkt mee?
Houd je bestaansrecht?
Blijf je eruit springen?
Scherp
‘Ik kon doorgaan op de oude manier. Maar ik heb gekozen voor een nieuwe positionering.’
‘Ik zou het zo weer over doen.’ aldus Ron.
‘Het houdt iedereen scherp.’
Als je de uitdaging niet aangaat, verandert er niets.
Sterke positionering, betere resultaten.
Ivo